Spor | Konular | Kitaplar

Koşu Bandı Kullanırken Yapılan Hatalar

Koşu bandı nasıl kullanılmalı ? nelere dikkat edilmeli?
Koşu bandı egzersizi en popüler ve en etkili kardiyo egzersizlerinde biridir. Kullanımı çok kolay olduğu için herkesin ilk tercihidir. Çok yaygın olan bu aleti en verimli şekilde kullanmak için yapılan hatalara dikkat etmek gerekiyor. Koşarken duruşunuzun düzgün olması kas ağrılarını ve sakatlanma riskini en aza indiriyor.

Hata 1: Koşu bandının üstüne çıkarken

Yapılan ilk hata koşu bandı hızlı seviyede çalışırken üstüne çıkmaya çalışmaktır. - Koşu bandının kenarlarında üzerine çıkabileceğiniz çıkıntılar bulunur. Bunların üstüne çıkıp koşu bandını çalıştırın - Başlangıçta yavaş bir seviye seçin. - Hızı takip edin ve üstüne çıkın. - Üstüne çıktıktan sonra hızı yavaşça arttırın. - Acil durdurma fonksiyonunun nasıl çalıştığını aleti kullanmadan önce öğrenin.

Hata 2: Kenarlara veya monitöre tutunmak

Koşu bandı kullanırken kendinizi güvende hissetmek için kenarlara tutunmak isteyebilirsiniz. Ancak bu koşmanın veya yürümenin doğasına aykırı bir harekettir. Kenarlara tutunmak kol hareketlerinizi tamamen durdurur ve yürüyüş pozisyonunuzu bozarak veriminizi düşürür. Kenarlara tutunmadan daha yavaş koşuyorsanız bunun hiç önemi yok. Nasıl olsa yakında temponuz artacak ve daha hızlı koşabileceksiniz. Bu önerinin fiziksel engellileri veya sakatlık geçirenleri kapsamadığını unutmayın. Koşu bandının kenarlarını tutmanızı gerektirecek özel bir durumuzun varsa bu dünyanın sonu değil, bu şekilde de egzersizinizi yaparak metabolizmanızı hızlandırabilir ve kalorilerinizi yakabilirsiniz.

Hata 3: Kambur durup yere bakmak

Koşu bandı egzersiziniz dikkatli olmazsanız duruşunuzu bozabilir. Bir şey okumak veya monitörde bir şey izlemek için kafanızı eğip sırtınızı büküyorsanız çok kötü bir koşuş pozisyonu aldınız demektir. Spor salonuna gittiğinizde yan yana duran koşu bantlarına bakın; kambur duran bir sıra insan göreceksiniz. Bu duruş sırt, boyun ve omuz ağrısı yapar ve soluk alıp vermenizi kısıtlar. Koşu bandı egzersiziniz duruşunuzu bozmak yerine onu düzeltmeli. Kambur duruşu engellemek için koşu bandında koşarken aklınıza geldikçe omuzlarınızı germeden geriye doğru atın ve kafanızı dik tutun.

Hata 4: Öne yüklenme

Öne doğru yüklenme eskiden antrenörlerin teşvik ettiği bir yöntemdi. Ancak yürüyüş pozisyonu öne yüklenme değil dik durmaktır. - Doğru pozisyonu almak için önce çalışmayan koşu bandının üstüne çıkın. - Kafanızın üstüne asılı kalmanızı sağlayan bir çengel olduğunu düşünün ve dik durun. - Omuzlarınızı geriye doğru itin. - Şimdi koşmaya başlayabilirsiniz. Koşu sırasında arda bir kendinize dik durmayı hatırlatın.

Hata:5 Adımları çok büyük atmak

Koşu bandındayken çok büyük adımlar atmak hızlı yaşam temposunun bize kazandırdığı alışkanlıklardan biridir. Attığımız uzun adımda ayak topuğumuz vücudumuzun ilerisine düşerek daha hızlı yol almamızı sağlar. Ancak verimli olan hızlı adım atma tekniği bu değildir. İyi ve verimli hızlı adım atma bunun tam tersidir. Öndeki ayağınızın topuğu vücudunuza yakın düşerken arkadaki ayağınız daha fazla itiş gücü sağlamak için yerde daha uzun süre kalır. Koşu bandındayken bu şekilde yürürseniz daha hızlı koşar ve daha çok kalori yakmış olursunuz.

Hata 6: Ayaklardan yeteri kadar güç almamak

Ayaklarınız koşu bandından sürüklenir gibi hareket etmemeli. Yani siz koşu kemerini değil koşu kemeri sizi takip etmeli. Öndeki ayağınızın önce topuğu koşu bandına çarpmalı. daha sonra ayağın kalanı topuktan parmaklara kadar sırayla banda yapışmalı. Parmaklarınız bandın üzerine düştüğü an bu ayağınızın ön kısmından güç alıp diğer adımınızı aynı şekilde atmalısınız.

Hata 7: Kolları Kullanmamak

Kenarlara tutunmanızı gerektirecek bir durum yoksa kollarınız neden boşlukta sallanıyor? Kollar verimli bir koşu antrenmanı için önemlidir. - Kollarınızı 90 derecelik açıyla kırın ve vücudunuza yakın tutun. - Omuzlarını gergin tutmayın. - Tren hareketi yaratın ve kollarınızı ileri geri oynatın. - Kollarınızın bacaklarınızın tam tersine doğru hareket etmeli

Hata 8: Koşu bandınızın özelliklerini bilmemek

Çoğu insan koşu bandını başlatıp durdurmaktan fazlasını bilmiyor. Eğim: Eğim özelliği daha fazla kalori yakmanızı sağlayarak çok daha verimli bir kardiyo egzersizi yapmanızı sağlar. Hız ayarı: Herkesin hedefi ve kapasitesi farklı olduğu için hız ayarı özelliğini kullanmayı ihmal etmeyin. Bunların dışında bilmeniz gereken özelliklerden bazıları önceden programlanmış egzersizler, nabız ve kalori görüntüleme ve kişisel egzersiz günlüğüdür.

Hata 9: Çok hızlı gitme

Yalnızca kapasitenizin izin verdiği kadar hızlı gidin. Daha hızlı gitmek sizi zorlar ve duruşunuzu bozmanıza neden olur. Bozulan duruşla veriminiz düşer. Ayrıca bazılarımız için kalp ve bacak kaslarını zorlamak tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Hata 10: Kendinize meydan okumamak

Eğer her gün koşu bandına çıkıp aynı hızda ve tempoda ilerliyorsanız bir şeyler yanlış gidiyor demektir. Bu şekilde kendinizi geliştiremezsiniz. Daha fazla kalori yakıp daha hızlı kilo verme şansınızı da elinizin tersiyle itmiş olursunuz. Önce çalışma sürenizi arttırın. Daha sonra kademe kademe hızınızı arttırın. Her gün kendinize yeni hedefler belirleyin bu bu hedeflere ulaşmadan bandın üstünden inmeyin. Hayal kırıklığına uğramamak için hedeflerinizin gerçekçi olmasına dikkat edin.


1 yorum

email

Sevgili Saglikli Spor Ekibi,

email adresinizi ogrenmek mumkun mu?

24.01.2012 - Ziyaretci

Konular